Duco Hellema

Foto: Ilja Keizer

 

Waar gaat je boek over?
Rendez-vous in Praag speelt in het voorjaar van 1948. Vlak na de communistische machtsovername in Tsjecho-Slowakije. Advocaat Bob de Winter woont sinds kort weer in Amsterdam. Om zijn praktijk draaiende te houden neemt hij allerhande klussen aan. Op een avond komt een man op bezoek die De Winter namens de Buitenlandse Inlichtingendienst vraagt om naar Praag te reizen. De Winter moet contact leggen met iemand die hij van vroeger kent. Maar in Praag aangekomen blijkt die opdracht niet zo eenvoudig. De Winter moet Praag zelfs halsoverkop verlaten. Weer terug in Amsterdam houden de problemen niet op.

Waarom koos je voor dit onderwerp/thema?
Ik vind de jaren 1948-1949 fascinerend. De Tweede Wereldoorlog is nog maar net voorbij. Maar er beginnen nieuwe verhoudingen in de wereld te ontstaan: de Koude Oorlog. De Sovjet-Unie wordt van bondgenoot tegen Hitler tot vijand. In Nederland zelf, en zeker ook in Amsterdam, vervliegen de linkse illusies van de eerste naoorlogse jaren. Kortom: spannende en onzekere tijden. Nederland is bovendien een totaal andere samenleving dan nu. Dat maakt het extra leuk over die jaren te schrijven. Geen televisie, geen supermarkten of vierbaanswegen, veel producten nog op de bon, en de meeste mensen hadden geen telefoon.

 

Verliep het schrijfproces soepel en hoe lang heb je eraan gewerkt?
Het schrijfproces ging soepel. Ik ben ook wel gewend te schrijven, al is fictie natuurlijk wat anders dan non-fictie. Ik ken de periode van de vroege Koude Oorlog bovendien redelijk goed. Al moet je voor dit soort historische thrillers van alles uitzoeken. Andere dingen dan voor een historisch ‘vakboek’, maar toch veel werk. Ik heb al met al ruim een jaar aan Rendez-vous in Praag gewerkt. Met enorm veel plezier.